«Актуальні проблеми ювенальної деліктології»

Новини університету

За такою темою у Дніпропетровському державному університеті внутрішніх справ відбувся Всеукраїнський науково-практичний семінар, організований кафедрою адміністративного права, процесу та адміністративної діяльності.

З вітальним словом виступила проректор, доктор юридичних наук, професор, Заслужений юрист України Лариса Наливайко, яка зазначила, що головна мета заходу – створення професійного майданчика для відкритого діалогу, обміну думками та актуальною інформацією.

Привітали учасників та побажали плідного обговорення начальник відділу ювенальної превенції УПД ГУНП в Дніпропетровській області Наталія Лазаренко, віцепрезидент Всеукраїнської фундації «Захист прав дітей» Олексій Лазаренко, старший прокурор Департаменту Генеральної прокуратури Республіки Казахстан Раушан Кожахметов, експерт Міжвідомчої координаційної ради з питань правосуддя щодо неповнолітніх Тамара Бугаєць.

Участь у заході взяли понад 70 учасників. До обговорення питань ювенальної деліктології долучилися представники Академії правоохоронних органів при Генеральній прокуратурі Республіки Казахстан; Поліцейської європейської асоціації; Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Сумській області; сектору ювенальної пробації м. Дніпра філії Державної установи «Центр пробації» у Дніпропетровській області; Управління захисту інтересів держави та суспільства ГУНП в Дніпропетровській області; відділу підвищення професійної компетентності працівників надавачів соціальних послуг Дніпропетровського обласного центру соціальних служб; координатори проєкту «Шерифи для нових громадян» у Дніпропетровській та Харківській областях; представники ювенальної превенції ДВП ГУНП в Дніпропетровській області; Управління патрульної поліції в Дніпропетровській області Департаменту патрульної поліції.

Презентували свої доповіді також науковці із закладів вищої освіти України, зокрема, Харківського національного університету внутрішніх справ, Луганського державного університету внутрішніх справ ім. Е.О. Дідоренка, Національної академії внутрішніх справ, Одеського державного університету внутрішніх справ, Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара, Запорізького національного університету, Університету митної справи та фінансів, Дніпровського гуманітарного університету.

Серед ключових питань, які були розглянуті під час проведення науково-практичного семінару – робота підрозділів ювенальної превенції Національної поліції з неповнолітніми, які перебувають в конфлікті з законом або є постраждалими від проявів насильства; правове та організаційне забезпечення діяльності підрозділів ювенальної превенції Національної поліції у взаємодії з іншими уповноваженими органами у сфері захисту дітей.

Учасники заходу акцентували увагу на тому, що наразі є необхідність комплексного підходу до вирішення актуальних проблем ювенальної деліктології шляхом скоординованих дій органів державної влади та органів місцевого самоврядування, судів, органів прокуратури, підрозділів Національної поліції, а також організацій громадянського суспільства.

За результатами обговорення учасниками сформовані пропозиції до чинного законодавства.

 

 


530