Понад 200 фахівців із 9 країн світу долучилися до міжнародної дискусії ДДУВС про медіацію!

Новини університету

«Медіація як спосіб вирішення приватно- та публічно-правових спорів» – за такою назвою у Дніпропетровському державному університеті внутрішніх справ пройшла Міжнародна науково-практична конференція. Участь у ній взяли фахівці з Туреччини, Болгарії, Литви, Латвії, Словаччини, Польщі, Казахстану, Румунії. Долучилися представники міжнародних організацій, вчені, медіатори, адвокати, працівники правоохоронних органів, судді, представники органів публічної влади, громадських організацій, а також докторанти, аспіранти, здобувачі вищої освіти.

Захід приурочено до щорічного «Місячника Медіації в Україні», а також з нагоди заснування у закладі Центру медіації.

Особливістю цьогорічної конференції стало те, що фахівцям ДДУВС вдалося уперше в Україні об’єднати навколо питання медіації понад 200 представників лідируючих осередків у сфері медіації, суддів, експертів з правового реформування, провідних національних та зарубіжних науковців і практикуючих медіаторів. Це дало змогу виробити принципово новий, сучасний підхід до подальшої інституціоналізації медіації в Україні.

Дискутували у рамках конференції досвідчені медіатори та всі, хто цікавиться питаннями запровадження процедури медіації у повсякденну діяльність установ, підприємств, організацій та окремих фізичних осіб, обміну професійним досвідом та ідеями фахівців із України та інших держав.

Співорганізаторами міжнародної науково-практичної конференції виступили: Дніпропетровський державний університет внутрішніх справ, ГО «Асоціація сімейних медіаторів України», ГО «Національна асоціація медіаторів України», Третій апеляційний адміністративний суд, Дніпропетровський окружний адміністративний суд, Дніпропетровська регіональна рада реформ правосуддя (THE EU PROJECT PRAVO-JUSTICE), Науково-дослідний інститут державного будівництва та місцевого самоврядування, Professional Association Of Mediators In Bulgaria, Навчально-наукова лабораторія дослідження проблем правового статусу ВПО та забезпечення гендерної рівності, ГО «Українська асоціація представниць правоохоронних органів», Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Дніпропетровській області, ГО «Ла Страда-Україна» тощо.

Із вітальним словом до учасників конференції звернулися проректорка Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ Лариса Наливайко, голова Третього апеляційного адміністративного суду Анатолій Коршун, голова Дніпропетровського окружного адміністративного суду Андрій Коренев, Президент ГО «Національна асоціація медіаторів України», медіатор Діана Проценко, голова Правління Асоціації Сімейних Медіаторів України Світлана Стадник, президент Української академії медіації, національний експерт Проєкту Європейського Союзу «Право-Justice» Луіза Романадзе, головний національний експерт Проєкту Європейського Союзу «Право-Justice» Оксана Цимбрівська, представник ГО «Ла Страда-Україна» Вероніка Андрєєнкова, координатор Дніпропетровської регіональної ради з питань реформи правосуддя Проєкту Європейського Союзу «Pravo-Justice» Олексій Савчук.

Модераторами заходу стали проректорка ДДУВС Лариса Наливайко, помічниця ректора з гендерних питань Ірина Грицай, член Національної асоціації медіаторів України Микола Несправа.

До обговорення тематики конференції долучились: радник/тренер з ефективного управління та управління персоналом КМЄС Мартін Толз (Латвія), керівник Одеської обласної групи медіації Інна Терещенко, медіатор та присяжний адвокат Латвії Вікторія Портере (Латвія), член правління товариства «Інтегрована медіація в Латвії» Фаіла Аббасова (Латвія), віце-президент Української академії медіації Світлана Сергєєва, керівник та тренер Міжнародного тренінгового центру «Школа медіації» Тетяна Білик, голова Професійної асоціації медіаторів Болгарії Еліза Ніколова (Болгарія), сертифікований медіатор Центру ефективного вирішення спорів і голова Екзаменаційної кваліфікаційної комісії медіаторів Агне Тваронавічієне (Литва), керівник Київського філіалу ГО «Одеська обласна група медіації» Андрій Гусєв, сертифікований медіатор та міжнародний тренер, експерт ПРООН з питань освіти Олена Павленко та ін. ДДУВС у свою чергу також презентували практикуючі медіатори: директор Інституту стратегічного розвитку і медіації, професор кафедри міжнародних відносин Микола Несправа, медіатор, тренер з правової компетенції медіатора, доцент кафедри кримінального права та кримінології Сергій Бабанін.

Як зазначають організатори конференції, сьогодні медіація зарекомендувала себе як ефективний спосіб вирішення спорів в більшості країн світу. В Україні медіація набуває значної популярності, але дотепер вона не стала частиною культури врегулювання спорів. Це підтверджує важливість і значимість проведення міжнародної науково-практичної конференції з медіації.

Конференція створила унікальний майданчик для об’єднання досвідчених медіаторів та усіх, хто цікавиться питаннями запровадження процедури медіації у повсякденну діяльність установ, підприємств, організацій та окремих фізичних осіб, обміну професійним досвідом та ідеями фахівців з медіації з України та інших держав.

За результатами заходу наукові доповіді учасників об’єднано у збірнику тез науково-практичної конференції.

Зазначимо, що міжнародна конференція стала одним із перших заходів, що відбулися після законодавчого врегулювання питання медіації.

 

 


817