Антикорупційне законодавство в дії: ключові формати застосування визначало понад 200 фахівців!

Новини університету

Всеукраїнська науково-практична конференція «Дискусійні питання застосування антикорупційного законодавства» відбулася сьогодні у Дніпропетровському державному університеті внутрішніх справ за ініціативи Міністерства внутрішніх справ, Громадської спілки «Центр запобігання та протидії корупції», а також закладу вищої освіти. До наукового заходу долучилось понад 200 учасників.

Участь у роботі конференції взяли науковці закладів вищої освіти, науково-дослідних установ, у тому числі зарубіжних (Академія правоохоронних органів при Генеральній прокуратурі Республіки Казахстан, Національна академія внутрішніх справ, Харківський національний університет внутрішніх справ, Дніпропетровський науково-дослідний експертно-криміналістичний центр МВС України, Запорізький науково-дослідний експертно-криміналістичний центр МВС України), практичні працівники (Головне управління Національної поліції в Дніпропетровській та Запорізькій областях, територіальні сервісні центри в Дніпропетровській та Кіровоградській областях, територіальні медичні об’єднання Дніпропетровської та Кіровоградської областей), представники органів державної та судової влади (Вищий антикорупційний суд, Третій апеляційний адміністративний суд, Дніпропетровський окружний адміністративний суд), адвокати, а також докторанти, ад’юнкти та здобувачі вищої освіти.

Модераторами стали: голова Громадської спілки «Центр запобігання та протидії корупції» Володимир Мартиненко та проректорка університету Лариса Наливайко.

Відкрив офіційний захід голова Громадської спілки «Центр запобігання та протидії корупції» Володимир Мартиненко. Він зазначив, що результатами вже традиційної конференції стануть рекомендації, які органи державної влади зможуть застосовувати у своїй роботі.

«Ми не просто збираємося, щоби поговорити: ми корегуємо державну антикорупційну політику та приводимо її у відповідність до вимог, які постають сьогодні, опрацьовуємо нормативну базу, практику застосування тощо. Хотів би, щоб наша сьогоднішня робота принесла саме той результат, який ми запланували», – зазначив Володимир Олександрович.

Під час конференції Володимир Мартиненко наголосив на алгоритмах та механізмі здійснення ефективної антикорупційної діяльності в сучасних умовах.

Звернувся до учасників зі словами привітання старший радник з питань боротьби з корупцією Консультаційної місії Європейського Союзу в Україні Йозеф Гюлай.

«Консультаційна місія Європейського Союзу розгорнула свою діяльність в Україні починаючи з 2014 року, надаючи всіляку підтримку сектору цивільної безпеки, зокрема через надання стратегічних консультацій та впровадження інших теоретичних і практичних заходів. Ключовими пріоритетами діяльності в Україні є підтримка демократичних процесів, зокрема в секторі цивільної безпеки, підтримка правоохоронних органів, процесів діджиталізації тощо», – зауважив Йозеф Гюлай.

Як підкреслила перша заступниця начальника Південно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Дніпро) Ольга Захарова, тема конференції є досить актуальною в житті України.

«Загальний рівень сприяння корупції в Україні залишається високим. За даними, у 2019 році, набравши 30 балів зі 100 можливих, Україна за індексом сприяння корупції посіла 126 місце серед 180 країн. Корупція, як і раніше, залишається однією з найважливіших проблем. Згідно з опитуванням, проведеним на початку 2020 року, важливість проблеми корупції залишається на одному рівні з питанням розв’язання кризи на Сході України», – акцентувала увагу Ольга Валеріївна.

Як зазначила проректорка ДДУВС Лариса Наливайко, головною метою заходу стало створення професійного майданчику для відкритого діалогу, обміну думками, актуальною інформацією щодо дискусійних питань застосування антикорупційного законодавства. За словами модераторки, робота конференції дасть поштовх до наукового пошуку та вирішення тих проблем, які сьогодні стали предметом для обговорення науковцями та практиками, а також сприятиме розробленню рекомендацій щодо підвищення якості доброчесності на сучасному етапі розвитку державності в Україні.

До учасників конференції також звернувся голова Третього апеляційного адміністративного суду Анатолій Коршун.

Жваве обговорення викликала доповідь «Антикорупційні реформи в Республіці Казахстан», з якою виступив головний науковий співробітник Академії правоохоронних органів при Генеральній прокуратурі Республіки Казахстан Єрбол Омаров, а також доповідь «Корупція в глобальному світі», яку презентував старший радник з питань боротьби з корупцією Консультаційної місії Європейського Союзу в Україні Йозеф Гюлай.

Практичну складову проблем застосування антикорупційного законодавства ґрунтовно висвітлив начальник відділу запобігання корупції Головного управління Національної поліції в Дніпропетровській області Максим Третьяков у доповіді «Актуальні питання застосування антикорупційного законодавства підрозділами Національної поліції України».

Окремі питання проблем досудового розслідування кримінальних правопорушень, передбачених ст. 365-2 ККУ, окреслила адвокат, керівник практики кримінального права АО «АС Лігал» Діана Яковлева.

Про запроваджену систему заходів антикорупційної діяльності з врахуванням зарубіжного досвіту розповів начальник сектору запобігання корупції Головного управління Національної поліції України в Запорізькій області Максим Михайліченко.

Наголосив увагу на проблемних питаннях діяльності уповноважених підрозділів з питань запобігання та виявлення корупції у роботі з викривачами завідувач науково-дослідної лабораторії з проблем забезпечення діяльності поліції Харківського національного університету внутрішніх справ Сергій Шатрава.

Активну участь в обговоренні порушених питань взяли представники Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ: завідувач кафедри кримінально-правових дисциплін Володимир Шаблистий, завідувач Навчально-наукової лабораторії з дослідження проблем превентивної діяльності Олексій Бочковий та професор кафедри адміністративного права, процесу та адміністративної діяльності, Роман Миронюк.

За результатами активних дискусій було підготовлено проєкт рекомендацій.

 

 


840