Почули реальні історії жертв домашнього насильства: студенти ДДУВС побували на презентації фільму «Розірви коло»

Новини університету

У Дніпрі, у Будинку мистецтв, відбулась прем’єра документального фільму «Розірви коло», присвяченого протидії насильству. До заходу, організованого в рамках Всесвітньої акції «16 днів проти насильства», долучилися студенти Навчально-наукового інституту права та інноваційної освіти ДДУВС.

На презентацію завітали представники міських закладів соціального захисту, Громадської ради при Дніпровській міській раді, поліції, студенти.

Авторка ідеї фільму – почесна амбасадорка Фонду ООН у галузі народонаселення (UNFPA) в Україні Марія Єфросініна. Режисерка та сценаристка стрічки – Єлизавета Сміт, одна з найбільш яскравих молодих режисерів України. Фільм знято за підтримки представництва UNFPA Україна в рамках реалізації проєкту EMBRACE з протидії та запобігання гендерно обумовленому насильству, який втілюється за підтримки уряду Великобританії.

За словами старшої координаторки проєкту «Міста і громади, вільні від домашнього насильства» Фонду народонаселення ООН в Україні Ганни Карпеченкової, фільм покажуть у 30-ти містах і громадах країни. Стрічку можна буде завантажити й для широкого перегляду.

«У фільмі – реальні долі про двох жінок з України, які потерпали від домашнього насильства. Ці історії не є незвичними, а тими, що часто серед нас, на які реагують усі служби, громадянська спільнота. Загалом наш фонд цій проблематиці присвячує усі зусилля і наміри. У співпраці з муніципалітетами, зокрема і мерією Дніпра, створюємо систему запобігання та протидії домашньому насильству. Це і захист постраждалих, підтримка. І з іншого боку – профілактичні заходи, щоб запобігти такому явищу чи виявити його на ранньому етапі. У цьому дуже важливе широке інформування про домашнє насильство, його форми, наслідки і як допомогти людині, яка від цього страждає», – підкреслила під час презентації Ганна Карпеченкова.

Студентка 2 курсу ННІ Орина Ковіненко переконана, домашнє насильство – це проблема суспільства, яку не можна залишати поза увагою. «Ми обрали професію, яка пов’язана з захистом прав і свобод людини. Не втручаючись у жахливі ситуації, в яких принижують особистість, її гідність, ми самі стаємо співучасниками насильства. Потрібно припинити бути надто толерантними, особливо тоді, коли чиємусь життю та здоров’ю загрожує небезпека», – говорить дівчина.

 

 


411