«Протидія організованій злочинності: проблеми теорії та практики»

Новини університету

За такою назвою на базі Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ було проведено регіональний науково-практичний семінар. Захід організовано кафедрою фінансових та стратегічних розслідувань спільно з навчально-науковою лабораторією з дослідження проблем протидії організованій злочинності та корупції. Його мета – консолідувати зусилля науковців та практиків, спрямованих на виявлення, припинення та розслідування злочинів, вчинених організованими групами та злочинними організаціями.

Із вітальними словами до учасників семінару звернулась проректор університету, доктор юридичних наук, професор, Заслужений юрист України Лариса Наливайко. Також на адресу оргкомітету надійшли вітання від першого заступника міністра внутрішніх справ України Євгенія Єніна.

У заході взяли участь представники практичних підрозділів та навчальних закладів Словаччини, Польщі, Казахстану, Туреччини, Естонії, Люксембургу та Мальти. Зокрема, до обговорень долучились такі міжнародні експерти: Адріан Вашко, PhD, доцент кафедри кримінального права, кримінології, криміналістики та судових дисциплін юридичного факультету Університету Матея Бела (Словаччина); Андрзей Зилінські, заступник проректора Поліцейської академії в м. Щитно (Польща); Ардо Ренн, головний слідчий Управління поліції та прикордонної охорони Північної префектури, Бюро боротьби зі злочинністю (Естонія); Єрбол Омаров, PhD, головний науковий співробітник МНДІ Академії правоохоронних органів при Генеральній прокуратурі Республіки Казахстан; Умут Кан, інспектор Турецької національної поліцейської академії (Республіка Туреччина); Курсат Озкан, комісар управління боротьби з контрабандою та організованою злочинністю (Туреччина); Мікель Касель, комісар поліції відділу боротьби з організованою злочинністю (Люксембург); Крістіна Савченкова, окружний обвинувач Північної окружної прокуратури (Естонія), а також інспектори поліції з Мальти: Гілберт Гатт, Джеймс Тьорнер, Джонатан Ренслі, Крістіан Абела, Роберт Аззопарді та Шон Поуні.

Практичні підрозділи Національної поліції представили працівники департаментів стратегічних розслідувань, карного розшуку, кримінального аналізу та кіберполіції, а також їх територіальних підрозділів у областях, суддівських органів та органів досудового розслідування.

Жваві дискусії викликали доповіді представників Південно-східного міжрегіонального територіального управління Агентства з розшуку та менеджменту активів (м. Дніпро): т.в.о. начальника управління Олега Журавльова, головних спеціалістів Олексія Данильченка та Олени Міронової з питань розшуку криптоактивів, а також специфіки управління арештованим майном. У цьому аспекті цікавою виявилась також доповідь т.в.о. начальника Департаменту кримінального аналізу НП України полковника поліції Дмитра Худенка з питань розробки програмного функціоналу з відслідковування руху віртуальних активів.

Конструктивні обговорення виникли під час доповіді доцента кафедри кримінального права, кримінології, криміналістики та судових експертиз Університету Матея Бела м. Банська Бистриця (Словаччина) PhD Адріана Вашко з питань діяльності Національного кримінального агентства при МВС Республіки Словаччина та їх співпраці з іншими країнами ЄС, у т.ч. з використанням допомоги Європолу та Інтерполу, виступу головного наукового співробітника МНДІ Академії правоохоронних органів при Генеральній прокуратурі Республіки Казахстан PhD Єрбола Омарова щодо використання віртуальних платіжних систем у сфері незаконного обігу наркотичних засобів, а також представника Департаменту стратегічних розслідувань НП України Дмитра Чернова щодо особливостей доказування фактів вчинення злочинів у складі організованої групи чи злочинної організації у бюджетній сфері.

Окрім фахівців із понад 15 закладів вищої освіти України та з-за кордону, свої матеріали також надіслали представники Національного інституту стратегічних досліджень, Інституту інформації, безпеки і права НАПН України, Державного науково-дослідного інституту МВС, Південно-східного міжрегіонального територіального управління Агентства з розшуку та менеджменту активів (м. Дніпро), Дніпропетровської обласної державної адміністрації, Національної асоціації адвокатів України.

Серед учасників 14 докторів юридичних наук, 1 доктор економічних наук, 1 доктор наук з державного управління, 1 доктор історичних наук, 28 кандидатів юридичних (PhD) та 2 кандидатів економічних наук, доценти, професори, у т.ч. й із числа оперативних та слідчих підрозділів Національної поліції України, адвокати, юристи, економісти, а також близько 60 здобувачів вищої освіти.

Результатом науково-практичного семінару стало напрацювання пропозицій з удосконалення національного законодавства щодо організаційно-правових основ боротьби з організованою злочинністю, роботи з віртуальними активами, здійснення паралельних фінансових розслідувань задля підриву фінансово-економічного підґрунтя організованої злочинності, а також удосконалення форм та методів взаємодії з міжнародними правоохоронними органами за вказаними напрямками.

 

 


1 075