Тренди та інновації правничої освіти обговорили в ДДУВС

Новини університету

У Дніпропетровському державному університеті внутрішніх справ відбулась Всеукраїнська науково-практична конференція «Правнича освіта та юридична клінічна практика». Захід приурочено до Всеукраїнського тижня права.

Конференцію ініційовано юридичною клінікою «Істина», кафедрою загальноправових дисциплін спільно з Навчально-науковою лабораторією дослідження проблем внутрішньо переміщених осіб та забезпечення гендерної рівності з метою актуалізації високої місії правничої професії, утвердження верховенства права, захисту прав і свобод людини, а також популяризації юридичного клінічного руху для забезпечення якісної безоплатної правничої допомоги.

Конференція включала три тематичні напрями: юридична освіта в Україні, її проблеми та виклики; проблеми теорії та практики безоплатної правової допомоги; юридичні клініки: освіта та правова допомога.

Учасники заходу обговорили проблеми забезпечення якості юридичної освіти через впровадження сучасних освітніх трендів та інновацій, кращих практик підготовки здобувачів, а також через реформування юридичної освіти у світлі міжнародних і європейських стандартів. Увагу зосередили на розвитку юридичної клінічної практики українських вишів як одного з основних складових практичної підготовки майбутніх правників, відповідно до стандарту вищої освіти зі спеціальності «Право». Особливий акцент зробили на проблематиці практичної підготовки юристів в умовах пандемії Covid-19.

Привітали учасників заходу проректор Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ Лариса Наливайко, директор Навчально-наукового інституту права та інноваційної освіти Вікторія Савіщенко та директор юридичної клініки «Істина» Олена Орлова. До заходу долучились понад 100 вчених-юристів, практикуючих правників, представників громадських організації, здобувачів вищої освіти. Виявили зацікавленість проблемами правничої освіти та надання безоплатної правової допомоги стейкхолдери ДДУВС, судді, правоохоронці, правозахисники.

Представили інноваційних досвід освітньої та практичної правничої діяльності Одеський державний університет внутрішніх справ, Дніпровський гуманітарний університет, Університет митної справи та фінансів, Сумський державний педагогічний університет імені А.С. Макаренка, Університет імені Альфреда Нобеля, громадські організації: «Правозахисна група «Січ», «Закон має Право», «Правова скеля», Фонд конституційних та громадянських прав, правовий клуб «Provokator», координаційний центр БВПД в Дніпропетровській області та ін. Власним досвідом практичної підготовки здобувачів вищої освіти поділилися представники юридичних клінік з Одеської, Київської, Чернігівської, Дніпропетровської, Запорізької та Сумської областей.

Всеукраїнська науково-практична конференція з питань правничої освіти та юридичної клінічної практики проводиться у ДДУВС вже втретє. Традиція була започаткована юридичною клінікою «Істина» з огляду на важливість та практичну обумовленість питань, що піднімаються учасниками.

 

 


593