Збережемо пам’ять про подвиг!

Новини університету

Акторами героїко-патріотичної акції до Дня вшанування пам’яті Героїв Крут стали курсанти Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ. Сьогодні біля центрального входу в будівлю вокзалу станції Дніпро відбулася театралізована реконструкція сцени прощання Студентського куреня Січових Стрільців з рідними та близькими перед відправкою на станцію «Крути».

25 курсантів, майбутніх поліцейських, виступили у ролі студентів помічного куреня Січових стрільців. Глядачами документального перфоменсу стали дніпряни та гості міста.

До заходу також залучили вихованців Палацу творчості дітей та юнацтва, акторів творчого простору «АРТТЕРИТОРІЯ».

Як зазначив головний режисер КЗК «АРТТЕРИТОРІЯ» ДМР Олександр Невідомий, курсантів поліцейського вишу для участі у постановці обрали не випадково. Ролі героїв Крут зіграли молоді люди, які мають навички стройового вишколу, почуття гордості за свій вибір – служити та захищати.

Курсант першого курсу ННІ права та підготовки фахівців для підрозділів Національної поліції Роман Векленко вперше у своєму житті був актором. Хвилювався, втім багато чого зрозумів та переосмислив після інсценування.

«Про бій під Крутами знаю з уроків історії у школі. Ця подія стала символом героїзму молодого покоління в боротьбі за незалежність України. Сьогодні ми відтворили, пережили ті події особисто, адже розуміємо їх значення для національної історичної пам’яті», – розповів першокурсник.

Найбільш щемним фрагментом документальної постановки стало виконання гімну «Ще не вмерла Україна». Як відомо з історії, його заспівав гімназист Григорій Пипський перед розстрілом муравйовцями. Цю роль було довірено курсанту ННІ права та підготовки фахівців для підрозділів Національної поліції Аркадію Мусієнку.

Нагадаємо, 29 січня українці вшановують події кінця січня 1918 року, коли юні захисники Української Народної Республіки власною кров’ю вписали нову героїчну сторінку в історію українського визвольного руху – бій під Крутами.

 

 


625