«Організаційно-правове забезпечення функціонування підрозділів превентивної діяльності Національної поліції України в умовах воєнного стану»

Новини університету

За такою назвою сьогодні у Дніпропетровському державному університеті внутрішніх справ відбувся Всеукраїнський круглий стіл. До участі у заході долучилося понад 80 учасників – представники органів державної влади, практичні працівники підрозділів Національної поліції, науковці та молоді вчені закладів вищої освіти України. Захід організований та проведений Навчально-науковою лабораторією з дослідження проблем превентивної діяльності факультету підготовки фахівців для підрозділів превентивної діяльності.

Привітала учасників проректор, доктор юридичних наук, професор, Заслужений юрист України Лариса Наливайко, яка наголосила, що проведення науково-практичного заходу має на меті актуалізувати ті виклики, з якими зустрічаються органи Національної поліції при здійсненні своїх повноважень в умовах воєнного стану, а також у результаті дискусії виробити окремі дієві шляхи удосконалення діяльності поліції. Також додала, що особливої уваги наразі заслуговують питання законодавчого врегулювання діяльності Національної поліції в умовах воєнного стану.

З вітальним словом виступив народний депутат України, доктор юридичних наук В’ячеслав Медяник, який акцентував на актуальності тематики круглого столу, враховуючи важливість діяльності підрозділів превентивної діяльності Національної поліції щодо забезпечення публічного порядку в країні в умовах воєнного стану. Також звернув увагу на активну діяльність Комітету з питань правоохоронної діяльності Верховної Ради України у питаннях нормативно-правового забезпечення превентивної діяльності Національної поліції та співпрацю у цій роботі з науковцями Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ.

Привітав учасників також народний депутат України, доктор юридичних наук, професор Дмитро Припутень. Він наголосив на важливості ефективної роботи підрозділів превентивної діяльності для формування довіри населення як до поліції, так і до держави взагалі, що вкрай необхідно в умовах воєнного стану та безпосередньо впливає на рівень обороноздатності країни.

Декан факультету підготовки фахівців для підрозділів превентивної діяльності, кандидат юридичних наук, полковник поліції Костянтин Бахчев у вітальному слові звернув увагу на деякі проблеми, з якими стикаються практичні підрозділи під час виконання своїх обов’язків та висловив упевненість, що, враховуючи представництво круглого столу, вони неодмінно будуть вирішені.

Під час заходу учасниками були обговорені питання, які стосувалися діяльності підрозділів Національної поліції щодо запобігання правопорушенням у сфері обігу вогнепальної зброї; діяльності підрозділів ювенальної превенції щодо недопущення вчиненню неповнолітніми особами правопорушень під час введення воєнного стану; інформаційного забезпечення діяльності підрозділів превентивної діяльності Національної поліції тощо.

Окрему увагу приділено питанню законодавчих змін. Зокрема про напрями удосконалення діяльності Національної поліції в умовах воєнного стану розповів головний спеціаліст Департаменту юридичного забезпечення Міністерства внутрішніх справ України, кандидат юридичних наук, доцент підполковник поліції Денис Голобородько.

Заступник директора Департаменту моніторингу дотримання прав людини, начальник відділу моніторингу та аналізу дотримання прав людини Міністерства внутрішніх справ України Руслан Сабіров звернув увагу на необхідності залучення співробітників поліції до заходів щодо документуванню фактів порушення прав людини на деокупованих територіях та прийняв пропозицію співпраці з науковцями університету щодо підготовки відповідних методичних матеріалів.

Презентували свої доповіді також старший інспектор з особливих доручень відділу аналізу та планування управління превентивної діяльності Головного управління Національної поліції в Дніпропетровській області Юлія Горгула, начальник сектору адміністративної практики Дніпровського районного управління поліції Головного управління Національної поліції в Дніпропетровській області Сергій Зосименко, старший інспектор сектору адміністративної практики Дніпровського районного управління поліції Головного управління Національної поліції в Дніпропетровській області Руслан Войченко.

Про проблемні питання превентивної діяльності територіальних підрозділів Національної поліції в умовах воєнного стану доповів завідувач Навчально-наукової лабораторії з дослідження проблем превентивної діяльності Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ, кандидат юридичних наук, старший науковий співробітник Олексій Бочковий.

Про питання забезпечення та реалізації поліцейських повноважень в частині застосування заходів примусу під час дії режиму воєнного стану розповіла старший науковий співробітник Навчально-наукової лабораторії з дослідження проблем превентивної діяльності Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ, кандидат юридичних наук, доцент Марина Саєнко.

Науковий співробітник Навчально-наукової лабораторії з дослідження проблем превентивної діяльності Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ, кандидат юридичних наук, доцент Ірина Дрок розповіла про особливості встановлення адміністративної відповідальності за порушення встановлених обмежень в умовах дії воєнного стану.

За результатами обговорених на науково-практичному заході питань учасниками схвалені рекомендації щодо внесення відповідних змін до законодавчих актів, напрямів удосконалення діяльності Національної поліції, які будуть надіслані до Міністерства внутрішніх справ для подальшого впровадження у практичну роботу підрозділів превентивної діяльності Національної поліції.

 

 


1 027