«Зі мною цього не станеться…»: як насправді можна протидіяти торгівлі людьми, з’ясовувала фахівчиня ДДУВС

Новини університету

Напередодні Всесвітнього дня боротьби з торгівлею людьми громадськими організаціями «Ла Страда-Україна» та «Регіональне об’єднання молоді» у рамках проєкту «Розбудова миру та подолання конфліктів в Україні – Крок вперед» було проведено тренінг «Протидія торгівлі людьми в Україні. Національний механізм взаємодії суб’єктів». Участь у тренінгу взяла завідувачка відділення виховної, соціально-гуманітарної та культурно-масової роботи ВКЗ ДДУВС підполковник поліції Наталія Карнаух.

Долучилися до тренінгу фахівці координаційних груп, що працюють на лінії зіткнення, представники правоохоронних структур, судової системи, державної міграційної та прикордонної служб, ЗМІ, організації ВПО, служби зайнятості тощо.

Метою проведення заходу стало підвищення потенціалу ефективної протидії торгівлі людьми, розвиток компетенцій у запобіганні таким злочинам, налагодження координації зусиль різних структур на локальному рівні.

Учасники тренінгу опрацювали низку актуальних питань:

⦁ ситуація щодо торгівлі людьми в Україні та світі, причини та наслідки явища, види торгівлі людьми;

⦁ національне та міжнародне законодавство щодо протидії торгівлі людьми;

⦁ особливості ідентифікації постраждалих від торгівлі людьми, групи ризику, а також торгівля людьми в контексті трудової міграції;

⦁ особливості комунікації та надання допомоги постраждалим від торгівлі людям;

⦁ діти як специфічна категорія постраждалих від торгівлі людьми;

⦁ національний механізм взаємодії суб’єктів, які здійснюють заходи у сфері протидії торгівлі людьми;

⦁ попередження торгівлі людьми тощо.

Як зазначає Наталія Карнаух, проблема торгівлі людьми сьогодні набуває особливої актуальності на фоні загострення соціально-економічних проблем, пов’язаних з війною в Україні.

«Жінки та діти, які були змушені покинути Батьківщину через військову агресію росії, стикаються з ризиками торгівлі людьми. Втрата роботи внаслідок війни, обмежені можливості забезпечити головні потреби внутрішньо переміщених осіб, біженців та постраждалого від війни населення також призводять до зростання ризиків. Про всі ці соціально значущі проблеми потрібно інформувати, щоб запобігти тяжких наслідків», – акцентує увагу Наталія Ігорівна.

За результатами тренінгу представниця Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ отримала відповідний сертифікат. У подальшому передбачається проведення таких тренінгів безпосередньо для здобувачів вищої освіти закладу.

«Співпрацюючи з ГО «Ла Страда-Україна», я планую реалізувати проєкти інформування та навчання за такими напрямками, як протидія торгівлі людьми, запобігання гендерно зумовленому насильству, зокрема домашньому насильству, а також забезпечення прав дітей, сприяючи впровадженню стандартів прав людини в усіх сферах життя суспільства та держави», – розповідає учасниця тренінгу.

Відеозвіт за підсумками тренінгу доступний за посиланням.

Зазначимо, що у разі виїзду за кордон варто дотримуватися ключових правил безпеки:

⦁ ніколи і нікому не передавайте документи, що посвідчують Вашу особу;

⦁ повідомляйте близьких про Ваші плани, маршрути, домовтеся про періодичність з якою Ви будете виходити на зв‘язок;

⦁ запровадьте секретне кодове слово, яке буде сигналізувати, що Ви в небезпеці;

⦁ майте при собі ксерокопію чи/та фотографію документів;

⦁ заздалегідь збережіть контакти консульських установ чи перевірених організацій, що надають допомогу громадянам Вашої країни.

 

 


316