Актуальні проблеми кримінального права та кримінології: виклики, зумовлені війною

Новини університету

Регіональний круглий стіл «Кримінальне право та кримінологія у світлі сучасних викликів» відбувся у Дніпропетровському державному університеті внутрішніх справ.

Привітала учасників проректор, доктор юридичних наук, професор, Заслужений юрист України Лариса Наливайко, яка наголосила, що головною метою круглого столу є створення професійного майданчика для відкритого діалогу, обміну думками, актуальною інформацією щодо напрацювання рекомендацій для правоохоронних органів та суду в частині кваліфікації та запобігання військовим злочинам та злочинам проти людяності, що вчиняють військовослужбовці росії на території нашої держави, обговорення інших важливих питань кримінального права та кримінології.

Привітав учасників також заступник директора Навчально-наукового інституту права та підготовки фахівців для підрозділів Національної поліції Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ, доктор юридичних наук, доцент, полковник поліції Сергій Обшалов, який зазначив, що науково-практичний захід буде підґрунтям для обміну досвідом та надання рекомендацій для покращення підготовки поліцейських, які зараз також протидіють російській агресії проти України.

Привітала учасників також директор Навчально-наукового інституту права та інноваційної освіти, доктор юридичних наук, кандидат педагогічних наук, доцент Вікторія Савіщенко, яка відмітила значення такого заходу для поглиблення знань здобувачів вищої освіти.

До участі у заході долучилися близько 100 учасників: науковці та практичні працівники, представники органів державної влади, органів місцевого самоврядування, судових та правоохоронних органів, правозахисних організацій, громадських організацій, а також представники наукових установ із різних регіонів України.

Під час науково-практичного семінару учасниками були обговорені актуальні сучасні проблеми кримінального права та кримінології, викликані російською агресією проти України.

Жваве обговорення викликали доповіді: директора Навчально-наукового інституту права та кібербезпеки Одеського державного університету внутрішніх справ, доктора юридичних наук, професора Андрія Бабенка, який вказав на криміногенну обстановку в Україні в умовах воєнного стану; завідувача кафедри кримінального права, процесу та криміналістики Інституту економіки та права Класичного приватного університету доктора юридичних наук, професора Олени Рябчинської, яка підняла питання щодо покарання за вчинення колабораційної діяльності; професора кафедри адміністративного та кримінального права юридичного факультету Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара доктора юридичних наук, професора Наталії Юзікової, яка презентувала власні авторські доробки щодо інформаційної безпеки в умовах воєнного стану.

Модератором науково-практичного заходу виступив завідувач кафедри кримінально-правових дисциплін Навчально-наукового інституту права та інноваційної освіти Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ, доктор юридичних наук, професор Володимир Шаблистий.

За результатами круглого столу були підведені підсумки та надані відповідні рекомендації з актуальних питань, обговорених на заході, які надалі будуть надіслані до відповідних установ.

 

 


674