Інструктори ДДУВС провели заняття для журналістів із надання домедичної допомоги в умовах війни

Новини університету

У Дніпропетровському державному університеті внутрішніх справ пройшли тренінги для працівників мас-медіа з питань безпеки та домедичної допомоги. У заході взяли участь 20 представників регіонального Суспільного мовника – працівники радіо і телебачення з Дніпра та Кривого Рогу.

Корисні практичні навички опановували на спеціально обладнаному полігоні. Заняття проводила фахова інструкторка з тактичної медицини – доцентка кафедри тактико-спеціальної підготовки майор поліції Станіслава Миронюк.

Як вона зазначила, надзвичайні ситуації трапляються у світі кожен день, і перші, хто потрапляє на місце події – це зовсім не лікарі чи пожежники, а безпосередні очевидці того, що сталося, у тому числі журналісти. Ті, хто з перших секунд зможе допомогти постраждалим і викликати фахівців.

«Основною метою майстер-класу було показати журналістам з Дніпра та Кривого Рогу, як грамотно надати першу медичну допомогу в разі, якщо вони виявилися на місці надзвичайної ситуації. Адже кожна секунда – це чиєсь врятоване життя», – зазначила Станіслава Миронюк.

Першим ділом інструкторка ДДУВС звернула увагу на те, що під час надзвичайної ситуації важливий не тільки потерпілий, але і навколишнє його середовище. Так, людина, що вирішила надати допомогу, повинна переконатися, що цієї миті її життю та життю потерпілого нічого не загрожує.

«Огляд місця події, де опинився потерпілий – це перша вимога надання долікарської допомоги. Другий пункт – це огляд потерпілого та виклик швидкої допомоги. Саме такою повинна бути послідовність надання першої долікарської допомоги», – розповідає тренерка.

Огляд потерпілого охоплює себе теж три етапи: дізнатися, чи знаходиться людина в свідомості, наявність дихання, а також чи немає у нього критичної кровотечі. Всьому цьому вчилися медійники у ході заняття.

Розібрали евакуацію поранених і практичне відпрацювання навичок. Усе це – за натовським протоколом MARCH. Як повідомила інструкторка Станіслава Миронюк, цей протокол є дороговказом для медичного персоналу та для військових, які перебувають у зоні військових дій. Він містить основні послідовні пункти надання допомоги, серед яких: зупинка кровотечі, що загрожує життю; забезпечення прохідності дихальних шляхів; закриття всіх відкритих ран грудної клітки; повний огляд пораненого, зупинка кровотеч, діагностика шоку; виявлення травм голови та запобігання переохолоджень.

Учасники вишколу також вправлялися у накладанні турнікета. Зокрема дізналися, як відрізнити оригінальний турнікет від підробки. За словами викладачів кафедри тактико-спеціальної підготовки, саморобні турнікети не можна використовувати для зупинки кровотеч. Вони не сертифіковані та можуть не спрацювати у потрібний момент. А правильно зафіксований сертифікований турнікет може врятувати життя.

У ході заняття журналісти також пройшли інструктаж з надання першої долікарської допомоги у випадках таких невідкладних станів, як інсульт, інфаркт, судомний напад.

По закінченні учасники отримали сертифікати про проходження 8-годинного тренінгу з долікарської допомоги.


457