Кримінальні правопорушення проти статевої свободи: нові аспекти професійної діяльності опановують правоохоронці

Новини університету

Тренінг «Виявлення та фіксація кримінальних правопорушень проти статевої свободи та статевої недоторканості особи в умовах воєнного стану» розпочався у Дніпропетровському державному університеті внутрішніх справ. Підвищувати свою кваліфікацію у дещо переформатованій під нові реалії правоохоронній діяльності будуть поліцейські головних управлінь Національної поліції в Донецькій, Запорізькій, Луганській, Миколаївській, Харківській та Херсонській областях.

Відкрив тренінг та звернувся до його учасників із вітальною промовою начальник Департаменту превентивної діяльності Національної поліції України полковник поліції Ігор Бабич. Він подякував ректору ДДУВС полковнику поліції Андрію Фоменку за можливість проводити актуальні тренінги на базі університету та зазначив про актуальність таких заходів.

«Ми активно працюємо на звільнених з-під окупації територіях України, де ворог залишив надто багато «результатів» своєї злочинної діяльності. Мова зокрема йде про людей, які піддавалися тортурам та потерпали від насильства. Це люди, які вижили, але наразі потребують кваліфікованої допомоги від фахівців. Ми зі свого боку надаємо необхідну підтримку, а також систематично спілкуємося з ними і стаємо на захист їхніх прав та свобод», – зауважив Ігор Бабич.

Окрім цього, начальник Департаменту превентивної діяльності побажав учасникам брати активну участь у дискусіях у рамках тренінгу.

Звернувся до присутніх і заступник начальника Головного управління Національної поліції в Дніпропетровській області майор поліції Володимир Богоніс.

«Хотів би зазначити, що Дніпропетровщина допомагає поліцейським підрозділам нести службу як на Херсонщині, так і на Харківщині, Донеччині. Наш превентивний блок теж готовий до плідної взаємодії. Будемо націлювати правоохоронців на плідну співпрацю з вами. Готові надати усю необхідну допомогу», – зазначив Володимир Богоніс.

Зазначимо, що тренінг триватиме на базі ДДУВС упродовж 2 днів. Участь у ньому візьмуть дільничні офіцери поліції, представники ювенальної превенції, слідчі, а також поліцейські підрозділів із протидії домашньому насильству.

Серед організаторів тренінгу – Міністерство внутрішніх справ України, Національна поліції України, Офіс Генерального прокурора.

Упродовж тренінгу правоохоронці будуть підвищувати рівень знань щодо ключових понять сексуального насильства, пов’язаного з воєнним конфліктом, вивчати більш детально національну, а також міжнародну нормативно-правову базу з цих питань. Зокрема поліцейських ознайомлять із повноваженнями суб’єктів, які здійснюють заходи з попередження сексуального насильства, а також механізми взаємодії поліції із державними органами, соціальними установами та громадськими організаціями щодо запобігання та протидії сексуальному насильству, пов’язаному з воєнним конфліктом.

Метою проведення таких навчань є вдосконалення рівня знань поліцейських з питань прав людини та підвищення їхніх професійних навичок щодо виявлення та фіксації кримінальних правопорушень проти статевої свободи та статевої недоторканості особи в умовах воєнного стану.

 

 


312