Обговорили перспективи юридичної клінічної практики в Україні

Новини університету

У Дніпропетровському державному університеті внутрішніх справ проведена Всеукраїнська науково-практична конференція за темою «Юридична клінічна практика: становлення, сучасний стан та перспективи розвитку».

У 2022 році цей захід проводиться вп’яте за ініціативи студентів-клініцистів та на підтримку юридичного клінічного руху в Україні.

Організували захід юридична клініка «Істина» ДДУВС, кафедра загальноправових дисциплін, а також Навчально-наукова лабораторія дослідження проблем статусу внутрішньо переміщених осіб та гендерної рівності за підтримки партнерів і стейкхолдерів: Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції, Третього апеляційного адміністративного суду, Науково-дослідного інституту державного будівництва та місцевого самоврядування НАПрНУ (м. Харків), громадської організації «Асоціація Українських Правників», Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Дніпропетровській області та ін.

Понад 150 представників юридичного клінічного руху, центрів вторинної безоплатної правової допомоги, вчених у галузі права, політології та інших наук, представники громадських організації, здобувачі вищої освіти виявили зацікавленість проблемами правничої освіти, надання безоплатної правової допомоги, юридичної клінічної практики та надіслали тези доповіді.

У заході взяли участь представники з Одеської, Київської, Чернігівської, Дніпропетровської, Запорізької, Луганської, Вінницької, Львівської та Сумської областей.

Серед спікерів: начальник відділу комунікацій та правопросвіти Регіонального центру з надання БВПД у Дніпропетровській області Сергій Соколов; професор кафедри права та методики викладання правознавства Сумського державного педагогічного університету імені А.С. Макаренка Андрій Кучук; голова секції захисту прав людини в кримінальному процесі Комітету захисту прав людини НААУ Сергій Лисак; завідувач кафедри соціально-гуманітарних дисциплін Луганського державного університету внутрішніх справ імені Е. О. Дідоренка Олександр Литвинов; редакторка юридичного онлайн-медіа «Lойер» Яна Собко; професор кафедри цивільного права і процесу, менеджер юридичної клініки Донецького національного університету імені Василя Стуса Лілія Амелічева.

Представили свій досвід науково-педагогічні працівники та здобувачі вищої освіти 5 юридичних клінік: Донецького національного університету імені Василя Стуса, Одеського університету внутрішніх справ, Дніпровського гуманітарного університету, Сумського державного педагогічного університету імені А.С. Макаренка.

Поділились досвідом своєї практики в юридичній клініці «Істина» і здобувачі вищої освіти Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ: Орина Ковіненко, Катерина Хмеленко та Софія Бідняк.

Дніпропетровський державний університет внутрішніх справ є учасником юридичного клінічного руху понад 20 років. За цей тривалий час ЮК «Істина» провела біля 2000 тематичних заходів у форматі позанавчальних тренінгів, майстер-класів та практичних занять з правових питань. Для здобувачів вищої освіти реалізовано 245 проєктів.

Юридична клініка «Істина» стала потужним освітнім хабом, що застосовується для формування спеціальних і загальних компетентностей за освітніми програмами 081 «Право» та 262 «Правоохоронна діяльність». Понад 3000 здобувачів вищої освіти отримали практичні навички консультування та надання правової допомоги на її базі.

 

 


276