Крим нескорений!

Новини університету

26 лютого Україна відзначає День спротиву окупації Автономної Республіки Крим. До всенародного вшанування пам’ятної дати долучився і колектив Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ.

За сприяння кафедри теорії та історії держави і права ДДУВС курсанти 1 і 2 курсів факультету підготовки фахівців для підрозділів превентивної діяльності прослухали патріотично-виховну лекцію. Захід отримав назву «Соборна, вільна, неподільна Україна. Формування єдності країни від Києва і Донецька до Криму та Карпат. Крим на шляху до деокупації та реінтеграції». Організаторами виступили заступник декана факультету, кандидат юридичних наук Олександр Царьов і доцент кафедри теорії та історії держави і права, кандидат юридичних наук, доцент Владислав Саксонов.

У рамках зустрічі лектори детально зупинилися на передумовах та перебігу подій під час анексії Криму. Разом із курсантами розглянули реакцію України та оцінку російської окупації Криму європейським і світовим співтовариством. Розмірковували над стратегією деокупації та реінтеграції півострова.

«Ця трагічна сторінка історії України ніколи не зітреться з пам’яті народу. Гірко визнавати, але українцям знову довелося стати на захист країни, її свободи та територіальної цілісності від посягань сусідньої держави. Сучасні захисники України виявилися гідними слави своїх дідів і прадідів, а тому сьогодні ми пишаємось героїзмом, силою духу та мужністю наших воїнів. Твердо й непохитно віримо у перемогу», – наголошують організатори.

До пам’ятних заходів приєднався і факультет підготовки фахівців для підрозділів кримінальної поліції. Курсанти 2-го курсу зустрілися з науковим співробітником Дніпропетровського національного історичного музею ім. Д. Яворницького Іриною Ревою, яка презентувала книгу «Люди «Сірої Зони»: свідки російської анексії Криму 2014 року» (автори – Анна Андрієвська та Олена Халімон).

Видання містить спогади очевидців подій 26 лютого 2014 року, а саме акції протесту біля Верховної Ради Автономної Республіки Крим у м. Севастополі. Це також свідчення українських активістів про подальший захват Криму проросійськими силами.

Наостанок курсанти переглянули документальний фільм української режисерки Галини Джикаєвої «Крим. Нескорений» (2016).

 

 


430