У ДДУВС тривають спеціальні практичні заняття на оновлених полігонах

Новини університету

Із метою актуалізації освітнього процесу відповідно до нових викликів, пов’язаних зі збройною агресією російської федерації проти України, курсанти ННІ права та підготовки фахівців для підрозділів Національної поліції беруть участь у практико-орієнтованих навчальних заняттях за напрямком документування воєнних злочинів.

Так, кафедрою криміналістики та домедичної підготовки під час практичних занять за темою «Тактика слідчого огляду та освідування» використовуються наступні полігони університету: «Автомобіль зі слідами влучання куль та уламків», «Місце поховання», «Місце масового розстрілу», «Місце руйнування об’єкту цивільної інфраструктури», «Місце артобстрілу», «Місце залишків боєприпасів та вибухових предметів».

Кожне з імітованих місць події містить об’єкти військового походження та манекени, які забезпечують реалістичність ситуації. Серед них, зокрема, частини снарядів, ракет, набоїв, артилерійських мін, що розміщені у вирвах різних розмірів, а також сліди речовини бурого кольору на стіні (імітація крові), прихованої розтяжки з використанням макету ручної гранати Ф-І при вході до будівлі.

Здобувачів вищої освіти розподіляють на пропорційні команди: кожна діє як окрема слідчо-оперативна група.

Майбутні правоохоронці відпрацьовують методи пізнання, переліку та послідовності застосування науково-технічних засобів пошуку й фіксації об’єктів, способи їх вилучення. Вчаться формувати версії про зміст подій, які відбулися, визначати місця пошуку ще не виявлених об’єктів, а також приймати рішення щодо ролі кожного з учасників всередині групи.

Застосовує нові полігони і кафедра кримінального процесу та стратегічних розслідувань: так, для практикуму за темою «Організація та порядок проведення огляду місця події» використано можливості створеного навчального полігону «Катівня».

На занятті здобувачів вищої освіти ознайомили з криміналістичною технікою та обладнанням, що використовується під час оглядів місця події, а також змоделювали типовий огляд за фактом виявлення катівні на деокупованій території. Майбутні правоохоронці відпрацювали техніки виявлення, фіксації, вимірювання та вилучення слідової інформації.

Особливу увагу акцентовано на специфіці вилучення предметів і речей, зокрема тих, що мають сліди біологічного походження. Зосередились викладачі і на огляді тіл без ознак життя, виявлених на місці події, а також складанні відповідних процесуальних документів та залученні спеціалістів-криміналістів.

Проведення практичних занять реалізується науково-педагогічним складом університету, який у 2022-2023 навчальному році пройшов підвищення кваліфікації з розслідування кримінальних правопорушень в умовах збройної агресії.

 

 


488