300 учасників із 13 країн світу обговорили у ДДУВС питання міжнародної на національної безпеки!

Новини університету

VII Міжнародна науково-практична конференція «Міжнародна та національна безпека: теоретичні і прикладні аспекти» відбулася у Дніпропетровському державному університеті внутрішніх справ з нагоди відзначення 57-ої річниці з дня заснування закладу. Захід об’єднав науковців з 13 країн світу – Польщі, Литви, США, Німеччини, Португалії, Іспанії, Нідерландів, Грузії, Ірландії, Індії, Бельгії, Казахстану, Молдови. Загалом до участі у заході долучилося близько 300 учасників. Активну участь взяли науковці 46 вітчизняних та зарубіжних освітніх закладів.

Відкрив масштабний науковий захід ректор ДДУВС полковник поліції Андрій Фоменко. Він висловив слова вдячності всім, хто долучився до участі та зазначив, що за 57 років існування закладу вищої освіти його випускниками вже стали понад 36 тисяч висококваліфікованих правоохоронців та юристів, серед яких є народні депутати, судді, генерали, керівники органів державної влади та місцевого самоврядування, відомі вчені.

«Колектив університету як осередок освітньої і наукової діяльності докладає системних зусиль у значущій для кожного громадянина справі – забезпечення національної безпеки, особливо в реаліях сьогодення. Ми активно впроваджуємо нові методики навчання, у тому числі створюючи на базі закладу високотехнологічні тренінгові центри і навчальні полігони. Сьогодні ми в університеті докорінно змінюємо навчальний процес, тому що в умовах воєнного стану готуємо майбутніх поліцейських, юристів, економістів, менеджерів, психологів», – акцентував увагу Андрій Євгенович.

Зазначив очільник закладу і про активну співпрацю з зарубіжними освітніми закладами з понад 20 країн світу.

Модератором заходу стала проректорка Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ Лариса Наливайко.

«Міжнародна та національна безпека є важливим питанням для кожної країни, оскільки вони визначають стабільність та безпеку суспільства в цілому. Основна актуальність цих питань полягає в тому, що сучасний світ зіткнувся зі складними викликами та загрозами, які вимагають зосередження уваги на забезпеченні безпеки як на національному так і на міжнародному рівні. Враховуючи воєнний стан, у якому знаходиться наша держава більше року, важливість цього міжнародного заходу важко переоцінити. Безпека – це одна з основних потреб людини і одна з найважливіших умов існування держави», – зазначила Лариса Романівна.

Привітали учасників конференції також: ректор Харківського національного університету внутрішніх справ генерал поліції третього рангу Валерій Сокуренко, ректор Національної академії Державної прикордонної служби України імені Богдана Хмельницького генерал-майор Олександр Луцький, ректор Львівського державного університету внутрішніх справ полковник поліції Роман Благута, ректор Одеського державного університету внутрішніх справ полковник поліції Дмитро Швець, директор Українського науково-дослідного інституту спеціальної техніки та судових експертиз Служби безпеки України полковник Юрій Чечіль, представниця Директорату з розбудови оборонних інституцій та потенціалу НАТО (Відділ операцій, Штаб-квартира НАТО, Брюссель) Доктор Надя Міланова, заступник Посла з економічних питань, радник Посольства Литовської Республіки в Україні Маріюс Дунда, начальник Школи поліції Литовської Республіки Роберт Шімулевічюс, Народний депутат України Дмитро Припутень, Почесний консул Республіки Казахстан у м. Дніпро Інна Медяник, керівник PR Управління Почесного Консульства Австрійської Республіки в м. Дніпро Ірина Фоменко, Почесний консул Бразилії в м. Дніпро Олег Василенко, начальник управління з питань гуманітарної, соціально-культурної сфери та освіти виконавчого апарату Дніпропетровської обласної ради, депутат Дніпропетровської обласної ради VIII скликання Лілія Гиренко, помічниця ректора ДДУВС з гендерних питань Ірина Грицай, заступниця начальника Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) Ольга Захарова, заступник голови Дніпропетровського окружного адміністративного суду Володимир Горбалінський.

Жваві дискусії викликали доповіді зарубіжних учасників.

Зокрема про імператив спільної системи безпеки в умовах геополітичної конкуренції та протистояння розповів професор Автономного університету Лісабону, директор Департаменту міжнародних відносин і його дослідницького підрозділу OBSERVARE – Обсерваторія закордонних справ, науковий співробітник Португальського інституту міжнародних відносин Університету Нова де Лісабон (Португалія) Луіс Томé.

Презентував виступ за темою «Уроки для міжнародної безпеки, які випливають із вторгнення Росії в Україну» професор Школи права та державного управління в Університеті міста Дублін (Ірландія) Доннача О Бічейн.

Голова некомерційної організації Multicultural Group, професор і керівник програми бакалавра з міжнародних відносин факультету права та міжнародних відносин Грузинського технічного університету (Грузія) Емілія Алавердова презентувала виступ за темою «Західні альянси як гаранти безпеки Південного Кавказу».

Про взаємозв’язок між вихованням доброчесності та питаннями безпеки на національному та міжнародному рівнях розповів офіцер Директорату оборонних інституцій та нарощування потенціалу Штаб-квартири НАТО, експерт з надання стратегічних консультацій та рекомендацій з розвитку потенціалу у питаннях належного врядування в сфері оборони та безпеки, керівник Програми НАТО з виховання доброчесності в Україні доктор Надя Міланова.

Про голландський досвід створення сучасної поліції розповів доцент Голландської поліцейської академії, Університет Твенте (Нідерланди) Ґус Меєршук.

Презентували свої виступи також представники: Академії політико-правових наук України, Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ, Харківського національного університету внутрішніх справ, Луганського державного університету внутрішніх справ імені Е.О. Дідоренка, Національної академії Державної прикордонної служби України імені Богдана Хмельницького, Національного університету «Одеська юридична академія», Одеського державного університету внутрішніх справ, Львівського державного університету внутрішніх справ, Університету митної справи та фінансів тощо.

За результатами проведення конференції учасниками були схвалені подальші напрями забезпечення міжнародної та національної безпеки, запропоновані законодавчі зміни до нормативно-правових актів, що регулюють питання національної безпеки. Дані пропозиції включені до резолюції міжнародної науково-практичної конференції.

 

 


502