У ДДУВС обговорили операції з корпоративними правами у воєнно-цивільному контексті

Новини університету

Масштабний правничий захід на тему «Операції з корпоративними правами, реалізація активів боржника та особливості їх реєстрації, воєнно-цивільний контекст» відбувся на базі Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ.

Захід організовано за підтримки Міністерства юстиції України.

Відкрив зустріч заступник Міністра юстиції України з питань виконавчої служби Андрій Гайченко, який зазначив, що Верховна Рада України нещодавно внесла зміни до законодавства шодо виконавчого провадження.

«Тож попри складні реалії, зобов’язання повинні виконуватися, а ми – плавно повертатися на довоєнний режим роботи. Склад учасників сьогоднішнього заходу дійсно вражає», – підкреслив він.

Звернувся до присутніх голова Дніпропетровської обласної ради Микола Лукашук. Він наголосив, що саме на правниках сьогодні лежить велика відповідальність щодо майбутньої відбудови держави.

«Наша область прийняла майже 400 тис. внутрішньо переміщених осіб – ми називаємо їх «наші нові мешканці». Я впевнений, що після війни вони залишаться тут і потребуватимуть правової допомоги. Тож усі пропозиції і напрацювання, які лунатимуть через ваші робочі групи, підуть на розгляд до Міністерства юстиції та Верховної Ради і будуть реалізовуватися у майбутніх реформах», – зазначив голова ДОР.

Привітала гостей проректор ДДУВС, доктор юридичних наук, професор, Заслужений юрист України Лариса Наливайко. Вона наголосила, що сьогодні університет бере активну участь у законопроєктній діяльності: здійснює не лише підготовку юристів та правоохоронців, а й розвиває активну співпрацю через Міністерство внутрішніх справ із комітетами Верховної Ради щодо підготовки законопроєктів, починаючи від проблематики безпекового середовища і закінчуючи розслідуваннями воєнних злочинів.

Про важливість вирішення низки проблем і питань у правовому полі говорила головний національний експерт проєкту ЄС «Право – Justice» Ірина Жаронкіна:

«Через велику кількість переселенців та близькість до зони бойових дій саме питання, пов’язані з майном та ефективним управлінням боргу є надзвичайно важливими для Дніпропетровської області. Якщо ми говоримо про національний рівень – це уніфікація законодавства України та ЄС, запровадження санкційної політики».

Правничий захід націлений на пошук складнощів у законодавчому полі та спробу виробити дієві рекомендації: на цьому під час вітальної промови акцентував увагу директор Департаменту з питань банкрутства Владислав Філатов. Плідної співпраці у рамках заходу побажали присутнім начальник Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) Тимофій Дудін, голова Національної асоціації арбітражних керуючих України Олександр Бондарчук, голова відділення Нотаріальної палати України у Дніпропетровській області Олена Бунякіна та приватний виконавець, заступник голови асоціації приватних виконавців України Олександр Сивокозов.

Про нові реалії в організації роботи та взаємодії управлінь Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) розповіли його фахівці – начальник Управління державної реєстрації Наталія Щебликіна, начальник управління нотаріату Кристина Селіванова та начальник відділу розгляду звернень та забезпечення діяльності Колегії з розгляду скарг на рішення, дії або бездіяльність державного реєстратора, суб’єктів державної реєстрації Людмила Гаценко.

Загалом нетворкінг поділили на три секції: «Особливості здійснення реєстрації, реалізація та перехід права власності корпоративних прав», «Особливості реєстрації речових прав на нерухоме майно та реєстрація обтяжень у Державних реєстрах» та «Реалізація активів боржника у рамках виконавчого провадження та в процедурі банкрутства».

Розбирали, зокрема, питання купівлі-продажу, примусової реалізації та спадкування корпоративних прав, розглянули актуальні зміни законодавства у сфері державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень. Порівняли також процедури звернення стягнення на активи боржника у рамках виконавчого провадження та у процедурі банкрутства.

Свої виступи у рамках заходу представили провідні спеціалісти юридичної сфери України та області: приватні нотаріуси Дніпровського міського нотаріального округу Марина Зєнікова та Світлана Кравченко, голова Ревізійної комісії Національної асоціації арбітражних керуючих України Євгеній Марченко, заступник директора департаменту – начальник Управління нормативно-правового забезпечення державної реєстрації Анатолій Лещенко, заступник начальника відділу – державний реєстратор відділу реєстрації майнових прав управління у сфері державної реєстрації департаменту адміністративних послуг та дозвільних процедур Дніпровської міської ради Галина Письменникова, державний реєстратор відділу реєстрації майнових прав управління у сфері державної реєстрації департаменту адміністративних послуг та дозвільних процедур Дніпровської міської ради Ганна Александрук, державний реєстратор, голова громадської організації «Спільнота реєстраторів бізнесу, громадських формувань та прав на нерухомість» Світлана Медвєдєва, приватний нотаріус Запорізького міського нотаріального округу Вікторія Морозова, директор Директорату правосуддя та кримінальної юстиції Міністерства юстиції України Олександр Олійник, голова Асоціації правників України у Дніпропетровській області Денис Ткаченко, заступник голови ГО «АЛЬТЕРНАТИВА», директор ЮФ «Альянс» Антон Ковирєв, приватний виконавець виконавчого округу Дніпропетровської області Оксана Русецька та ін.

 

 


593