Марія Берлінська: дайте жінкам можливість легально захищати Батьківщину

Новини університету

До Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ завітала доброволець АТО і керівниця Центру підтримки аеророзвідки Марія Берлінська.

26-річна Марія пішла на фронт добровольцем. Почалося все з того, що викладала самозахист у захопленими активістами Українському домі під час Майдану. Закінчила курси керування безпілотними літальними апаратами, курси тактичної медицини і пішла на фронт.

«У ХХІ столітті ми маємо воювати технікою, а не людьми. У росіян на це працюють заводи, цілий військово-промисловий комплекс, а в нас безпілотники – це фактично іграшки, коптери, які просто максимально посилені», – говорить Берлінська. Вона збирає кошти для закупівлі в США та Китаї комплектуючих для безпілотників, і постійно наголошує, що важливо не втратити техніку, на яку волонтери збирають місяцями.

Жінки-снайперки, артилеристки, танкістки, розвідниці на папері працюють начальниками лазні або кухарками. За словами Марії, існує відповідне положення Міноборони, за яким жінки не можуть заміщувати бойових посад. Під час зустрічі Марія презентувала дослідження про проблеми та потреби жінок на війні «Невидимий батальйон».

Повернувшись на кілька днів до «мирного житя», Марія звернула увагу на те, що жінки на фронті досі лишаються такими собі «невидимками». На думку Берлінської, для того, щоб змінити ситуацію, потрібна передусім воля жінок, які є штурмовиками чи розвідницями, а тим часом офіційно служать зовсім на інших посадах.

 

 


1 968