У ДДУВС – міжнародний науково-практичний круглий стіл!

Новини та оголошення кафедри міжнародних відносин, Новини університету

Міжнародний науково-практичний круглий стіл «Україна-Греція: регіональний розвиток та культурна взаємодія» відбувся у Дніпропетровському державному університеті внутрішніх справ. Захід приурочено до Дня незалежності Греції та ініційовано кафедрою міжнародних відносин та туризму факультету соціально-психологічної освіти та управління.

До роботи круглого столу долучилися політики, дипломати, представники наукової спільноти та творчої інтелігенції, місцевого самоврядування та органів виконавчої влади, грецької національної меншини, а також представники 11 закладів вищої освіти.

Серед учасників – академічна спільнота Національного університету ім. Аристотеля (м. Салоніки): професор кафедри соціології Афанасіс Папарнакіс, професор економіки Харріолаос Даміанакос, професор філософії Валіда Будакіду, а також професор філософії Афінського національного університету ім. Каподістрії (м. Афіни) Марія Кефаліді.

Із зовнішніх стейкхолдерів спеціальності «Міжнародні відносини, суспільні комунікації та регіональні студії» у заході взяли участь представники громадської організації «Центр дружби та культури греків і філеллінів «Агора» ( м. Дніпро) та президент громадської організації «Центр дружби та культури греків і філеллінів «Агора» (м. Салоніки) Йосип Катсоніс.

До учасників форуму із привітальним словом звернувся Генеральний консул Греції в м. Маріуполь Георгіос Зоніос, який проаналізував стратегічні напрямки розвитку сучасної культурної дипломатії Україна-Греція в контексті європейських цінностей.

У своєму відеозверненні мер м. Салоніки Константинос Зервас привітав усіх учасників міжнародного заходу, проаналізував здобутки регіональної співпраці м. Дніпра та м. Салоніки, зауваживши у своєму виступі на важливості подібних зустрічей, а також зробив акцент на необхідності посилення студентської мобільності між містами-побратимами.

Голова Федерації грецьких товариств України Олександра Проценко-Пічаджі проаналізувала діяльність грецьких громад в Україні, виокремивши молодіжний сектор їх розвитку.

Головними напрямами роботи міжнародного круглого столу були обрані актуальні для сучасних україно-грецьких відносин проблеми. З доповідями, щодо єднання культур і цінностей в діяльності грецьких культурно-освітніх центрів в Україні виступили президент громадської організації «Центр дружби та культури греків та філеллінів “Агора”» Олександр Худобін, Валіда Будакіду, Харрілаос Даміанакос, Марія Кефаліді, Ірина Пономарьова, Тетяна Гусєва. До наукової дискусії долучилася академічна спільнота вітчизняних закладів вищої освіти. У рамках заходу було проведено майстер-клас із грецької мови.

Окрім цього, до міжнародного круглого столу долучилися школярі Дніпропетровської та Запорізької областей. На заході відбулося підбиття підсумків конкурсу наукових проєктів з міжнародної тематики серед учнів загальноосвітніх закладів Дніпропетровської та Запорізької областей, що проводився кафедрою міжнародних відносин та туризму. Переможницею конкурсу стала учениця КЗО “Навчально-виховне об’єднання № 136 “Класична гімназія ім. Кирила і Мефодія» Дарина Костюк, яка підготувала наукову роботу «Публічна дипломатія як інструмент рейтингової сили». Дарина Костюк виступила із науковою доповіддю та була нагороджена грамотою та грецькими національними солодощами.

Як зазначила завідувачка кафедри міжнародних відносин та туризму Ірина Алєксєєнко, в заключній резолюції, яка була ухвалена учасниками заходу, проаналізовані глобальні виклики, загрози та ризики сучасності, від яких потерпають всі держави міжнародного політичного простору, включаючи Україну і Грецію. Учасники заходу одностайно ухвалили запропоновані шляхи розв’язання спільних для наших держав економічних та політичних проблем і виказали готовність до поглиблення культурних зв’язків в контексті діючих у ДДУВС україно-грецьких студій.

 

 


765